15 49.0138 8.38624 4000 https://teamaria.gr 300 0
theme-sticky-logo-alt

Ο κορωνοϊός σήμερα και αύριο μέσα από τα μάτια ενός γιατρού.

Στο παρόν άρθρο, έχουμε την τιμή να μας καταθέτει την επιστημονική του άποψη σχετικά με το θέμα του νέου κορωνοϊού Covid-19, ο κύριος Κερασιώτης Χαράλαμπος, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος.

https://kerasiotis-pulmonologist.business.site/

https://www.facebook.com/kerasiotispulmonologist/

Το ιατρείο του κυρίου Κερασιώτη βρίσκεται στην οδό Βύρωνος 16, στη Λαμία και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι:

  • 2231 037729
  • 693 779 9339
Οι ερωτήσεις δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον κύριο Καραγιάννη Χρήστο, Σχολικό Νοσηλευτή ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., Εργαστηριακό Συνεργάτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Γενικό Γραμματέα της Ναυταθλητικής Ένωσης Λαμίας.
https://teamaria.gr/o-simantikos-rolos-toy-scholikoy-nosileyti/

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

TeaMaria: Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19 από τον νέο κορωνοϊό;

κύριος Κερασιώτης: Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν όσοι έχουν χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα), οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (π.χ. οροθετικοί, καρκινοπαθείς), καθώς και όλοι όσοι είναι άνω των 65 ετών, ανεξαρτήτως κατάστασης υγείας. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, οι κατηγορίες ασθενών που έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας είναι οι εξής: καρδιοπαθείς, οι χρόνια αναπνευστικοί (εξαιρείται το καλώς ελεγχόμενο άσθμα), οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς και οι υπερτασικοί.

TeaMaria: Πόσο σοβαρά μπορεί να επηρεάσει την υγεία των πνευμόνων ο συγκεκριμένος ιός; Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;

κύριος Κερασιώτης: Ο νέος κορωνοϊός στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί ήπια συμπτώματα, τα οποία υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες, χωρίς λοιπές παρενέργειες. Ωστόσο σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών προκαλεί δύσπνοια (κυρίως στην προσπάθεια) λόγω φλεγμονής των πνευμόνων και κατά συνέπεια μείωσης της λειτουργικότητάς τους. Η φλεγμονή, με το πέρας  της ασθένειας, υποχωρεί με επαναφορά στη φυσιολογική λειτουργία των πνευμόνων. Σε κάποιους ασθενείς μπορεί να δημιουργήσει υπολειμματικές βλάβες. Βέβαια, η χρονιότητα ή μη αυτών των βλαβών είναι ακόμα στα πλαίσια διερεύνησης.

Η προφύλαξη των πνευμόνων επιτυγχάνεται με την αποφυγή εισπνοής καπνού και βλαβερών ουσιών, που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία τους. Θα πρέπει πάντα να αερίζουμε τακτικά τους κλειστούς χώρους, έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε ότι αναπνέουμε καθαρό αέρα. Η τήρηση αποστάσεων και η καλή ατομική υγιεινή κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι τα πιο σημαντικά μέτρα. Συνιστάται και η σωστή, βάσει οδηγιών, χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

TeaMaria: Πώς βλέπετε ότι αντιμετωπίζει ο κόσμος της περιοχής μας τον κορωνοϊό;

κύριος Κερασιώτης: Παρά τα πρωτόγνωρα μέτρα, οι συμπολίτες μας έδειξαν μεγάλο αίσθημα ευθύνης, πειθαρχίας και αυτοσυγκράτησης με αποτέλεσμα να έχουμε ελάχιστα θετικά δείγματα στην περιοχή μας. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι ακρότητες που οδηγούν σε καταστάσεις αγοραφοβίας ή υπερβολικής χαλάρωσης.

TeaMaria: Πιστεύετε ότι θα υπάρξει σημαντική ελάττωση των κρουσμάτων εν όψει της θερινής περιόδου;

κύριος Κερασιώτης: Η ελάττωση των κρουσμάτων επιτυγχάνεται ήδη λόγω των μέτρων που λαμβάνουμε όλοι μας. Δεν είναι ακόμα επιστημονικά τεκμηριωμένο αν η αύξηση θερμοκρασίας βοηθά σε αυτό. Υπάρχουν τελευταία ενδείξεις ότι οι υψηλές θερμοκρασίες της χώρας μας κατά τους θερινούς μήνες ίσως συμβάλλουν στη μείωση, αλλά αυτό είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί.

TeaMaria: Πώς φαντάζεστε τη ζωή μας από το φθινόπωρο, σε περίπτωση που δεν ανακαλυφθεί το φάρμακο που θα αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό;

κύριος Κερασιώτης: Το φθινόπωρο είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό για όλους τους επιστήμονες. Δεν γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθεί ο νέος κορωνοϊός, όταν ξεκινήσει η εποχικότητα του ιού της γρίπης. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα.

TeaMaria: Αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ένα νέο κύμα πιο απειλητικό με το πέρας της θερινής περιόδου;

κύριος Κερασιώτης: Θεωρώ ότι πλέον έχουμε την εμπειρία να διαγνώσουμε έγκαιρα πιθανό νέο κύμα. Η επιστημονική κοινότητα είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ελπίζω η Πολιτεία να θωρακίσει το υποστελεχωμένο, απαξιωμένο και γερασμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς και ένα έγκυρο σχέδιο δράσης άμεσα.

TeaMaria: Θεωρείτε ότι οι ψυχικές ασθένειες, με τον φόβο να επικρατεί, θα πολλαπλασιαστούν; Και τι κινδύνους μπορεί να επιφέρει κάτι τέτοιο στα θεμέλια της κοινωνίας;

κύριος Κερασιώτης: Η ψυχολογική κατάσταση των πολιτών έχει ήδη κλονιστεί είτε λόγω της πανδημίας, είτε λόγω του εγκλεισμού. Χρειάζεται πλάνο ψυχολογικής στήριξης από τους υπεύθυνους επαγγελματίες υγείας για να αποφευχθούν καταστάσεις όπως μικροβιοφοβία, απομόνωση, αντικοινωνικές συμπεριφορές και έλλειψη αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.

TeaMaria: Πιστεύετε ότι θα αναθεωρήσει ο κόσμος, μετά την πανδημία, τον τρόπο που βλέπει τη ζωή;

κύριος Κερασιώτης: Σίγουρα ήταν μια ευκαιρία να μάθουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής και να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες και τις αξίες μας. Είναι στο χέρι μας να τα διατηρήσουμε γιατί με το πέρασμα του χρόνου είναι πιθανό να αρχίσουμε να λησμονούμε τι περάσαμε. Απεύχομαι να μας το θυμίσουν εκ νέου παρόμοιες καταστάσεις. Θέλω να πιστεύω ότι θα βγούμε από αυτή την κατάσταση με καλύτερη νοοτροπία και συμπεριφορά.

Ευχαριστώ πολύ τον Πνευμονολόγο – Φυματιολόγο, κύριο Κερασιώτη Χαράλαμπο που μας κατέθεσε την επιστημονική του θέση σχετικά με το σήμερα και το αύριο της κατάστασης που αφορά τον κορωνοϊό Covid-19.

Share:
PREVIOUS POST
Επαναληπτικές ασκήσεις για το Δημοτικό – Μαθηματικά (α’ μέρος)
NEXT POST
Θεματική ενότητα: Τα καταστήματα – Δραστηριότητες

0 Comment

LEAVE A REPLY

Γεια σου! Αν θέλεις το κείμενο στείλε μου ένα μήνυμα στο hello@teamaria.gr :)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων