15 49.0138 8.38624 4000 https://teamaria.gr 300 0
theme-sticky-logo-alt

Ερωτήσεις που θέλουμε να κάνουμε στον οφθαλμίατρο

Σε αυτό το άρθρο, μας απαντά στις ερωτήσεις μας, ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος, κύριος Μακρής Νικόλαος. Τον ευχαριστούμε για τον χρόνο του.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλ: 22310 51115

Κινητό: 6973 829070

Διεύθυνση ιατρείων:

Λαμία

Πατρόκλου 37 (3ος) όροφος

Μακρακώμη

Πατρόκλου 2 (δίπλα στα ΕΛΤΑ)

Ιστότοπος:

http://makris-vision.gr/

 

TeaMaria: Πόση ώρα διαρκεί μία οφθαλμολογική εξέταση και τι περιλαμβάνει;

Κύριος Μακρής Νικόλαος: Μία Οφθαλμολογική εξέταση διαρκεί ανάλογα με τη συνεργασία του ασθενή από 15 έως 30 λεπτά και περιλαμβάνει μέτρηση οπτικής οξύτητας με και χωρίς γυαλιά, μέτρηση οφθαλμικής πιέσεως, βιομικροσκόπηση στη σχισμοειδή λυχνία και έμμεση βυθοσκόπηση. Αναλόγως των ενδείξεων μπορεί να συμπληρωθεί με άμεση βυθοσκόπηση αλλά και περαιτέρω εξετάσεις με μηχανήματα όπως οπτικά πεδία, οπτική τομογραφία ,παχυμετρία, γωνιοσκοπία και άλλα.

TeaMaria: Πότε θα πρέπει ένα παιδί να πρωτοελέγχεται οφθαλμολογικά; Πόσο συχνά θα πρέπει να γίνεται οφθαλμολογικός έλεγχος κατά τη διάρκεια της σχολικής ζωής του;

Κύριος Μακρής Νικόλαος: Στα παιδιά οφθαλμολογικός έλεγχος πρέπει να γίνεται αρχικά κατά τη γέννηση και κατόπιν εάν δεν υπάρχει υποψία νόσου, στην ηλικία των τριών ετών, μετά στην ηλικία των πέντε ετών και μετά κάθε 2 χρόνια. Ενώ αν υπάρχει παρουσία διαθλαστικής ανωμαλίας που χρήζει γυαλιών από 6 μηνών να γίνεται η πρώτη εξέταση και μετά κάθε χρόνο.

TeaMaria: Ποιες είναι οι συνηθέστερες οφθαλμικές παθήσεις που μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί κατά τη σχολική ηλικία;

Κύριος Μακρής Νικόλαος: Οι συνηθέστερες οφθαλμολογικές παθήσεις στα παιδιά είναι: Διαθλαστική ανωμαλία, πιο συχνά υπερμετρωπία, κατόπιν μυωπία, κατόπιν αστιγματισμός ή συνδυασμός τους, επιπεφυκίτιδες κάθε είδους, στραβισμός και τεμπέλικο μάτι καθώς και τραύματα.

TeaMaria: Πώς μπορούμε να τις αντιληφθούμε στην καθημερινότητα;

Κύριος Μακρής Νικόλαος: Στην καθημερινότητα μπορούμε να αντιληφθούμε  ότι δεν βλέπει καλά, στη βρεφική ηλικία όταν δεν μπορεί να κινηθεί άνετα στο χώρο και χτυπάει στα αντικείμενα. Αργότερα, όταν δεν μπορεί να συλλάβει τα παιχνίδια του με τα χέρια. Μεγαλώνοντας, όταν κάνει λάθος στην αντιγραφή στο σχολείο από τον πίνακα ή όταν πηγαίνει πολύ κοντά στην τηλεόραση. Σε περίπτωση που πάσχει μόνο το ένα μάτι όμως δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τους γονείς ούτε από τον παιδίατρο και καλό είναι να εξετάζεται από οφθαλμίατρο.

TeaMaria: Ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των παθήσεων;

Κύριος Μακρής Νικόλαος: Ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των παθήσεων είναι η χορήγηση γυαλιών καθώς και φαρμακευτική αντιμετώπιση.

TeaMaria: Από πότε μπορεί ένα παιδί να βάλει φακούς επαφής αντί για γυαλιά;

Κύριος Μακρής Νικόλαος: Ένα παιδί μπορεί να βάλει φακούς επαφής από τότε που έχει τη στοιχειώδη ωριμότητα να τους χειρίζεται με ασφάλεια. Συνήθως, από τα 12 έως 14 έτη της ηλικίας.

TeaMaria: Από ποια ηλικία πρέπει τα παιδιά να φορέσουν γυαλιά ηλίου;

Κύριος Μακρής Νικόλαος: Τα παιδιά πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου, από πολύ μικρή ηλικία, από 3 ετών.

TeaMaria: Πόση ώρα επιτρέπεται τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση και από ποια ηλικία;

Κύριος Μακρής Νικόλαος: Δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας, όσον αφορά το από πότε πρέπει να βλέπουν τηλεόραση.  Στη μικρή ηλικία, η τηλεόραση βοηθάει στην ανάπτυξη της όρασης. Όσον αφορά για το πόση ώρα, τρεις με τέσσερις ώρες είναι καλά. Γενικά, η τηλεόραση δεν χαλάει τα μάτια, αν παρακολουθείται από μακριά.

TeaMaria: Τι οδηγίες δίνετε στους εκπαιδευτικούς για να βοηθήσουν τους μαθητές που εμφανίζουν μία οφθαλμική πάθηση ή φορούν γυαλιά;

Κύριος Μακρής Νικόλαος: Αν κάποιος εκπαιδευτικός θέλει να βοηθήσει έναν μαθητή με οφθαλμική πάθηση που φορά γυαλιά πρέπει να δείξει ευαισθησία και να τον βοηθήσει με ένα τρυφερό  τρόπο. Καλό είναι να τον φέρνει όσο γίνεται πιο κοντά στον πίνακα και να κάνει όσο γίνεται πιο μεγάλα γράμματα. Επίσης, πρέπει ο φωτισμός στις αίθουσες να είναι φυσικός και αρκετός και να μην γυαλίζει ο πίνακας.

TeaMaria: Τα μάτια μας μάς ενοχλούν όταν καθόμαστε πολλή ώρα στον υπολογιστή, τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Κύριος Μακρής Νικόλαος: Όσον αφορά τον υπολογιστή έχει περιγράφει το σύνδρομο της οθόνης, κατά το οποίο η μακροχρόνια ενασχόληση προκαλεί κόκκινα μάτια, δακρύρροια, φαγούρα, τσούξιμο, θολή η κοπιώδη όραση. Για κάθε μία ώρα δουλειάς μπροστά στον υπολογιστή πρέπει να κάνουμε διάλειμμα 5 λεπτών συνήθως. Να κοιτάμε έξω από ένα παράθυρο για πέντε λεπτά, να χρησιμοποιούμε κολλύρια, ενυδατικά των ματιών. Επίσης, βοηθάει η χρήση γυαλιών με ειδικό φίλτρο, αντί ανακλαστική επίστρωση. Επιπρόσθετα, η καλή ποιότητα οθόνης του υπολογιστή είναι σημαντική.

Σας ευχαριστώ πολύ γιατρέ!

Share:
PREVIOUS POST
Περιμένοντας να ανοίξουν οι κινηματογράφοι…
NEXT POST
ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ…

0 Comment

LEAVE A REPLY

Γεια σου! Αν θέλεις το κείμενο στείλε μου ένα μήνυμα στο hello@teamaria.gr :)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων