ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ… ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Στο παρόν άρθρο, έχουμε την την τιμή και τη χαρά, να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, ο Παιδίατρος, κύριος Ντζούνας Αλέξανδρος.
Οι ερωτήσεις έχουν χωριστεί σε τρία μέρη και αφορούν: i) Συχνές ερωτήσεις – Απαραίτητες πληροφορίες για τους γονείς ή/και κηδεμόνες του παιδιού, ii) Ερωτήσεις για την περίοδο του καλοκαιριού και iii) πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά σε περιόδους σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων υγείας (όπως την παρούσα, με την πανδημία του νέου κορωνοϊού).
Κύριε Ντζούνα, σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και τις επιστημονικές, περιεκτικές και αναλυτικότατες απαντήσεις σας.
Ντζούνας Αλέξανδρος, Παιδίατρος
Αμφικτυόνων 5Γ, Λαμία
Τηλ. Επικοινωνία: 2231020730, 6997148383
https://paidiatrosntzounas.blogspot.com/p/blog-page.html
Συχνές ερωτήσεις – Απαραίτητες πληροφορίες για τους γονείς ή/και κηδεμόνες του παιδιού
TeaMaria: Πότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον παιδίατρο;
κ. Ντζούνας: Οι επισκέψεις σ’ ένα παιδίατρο μπορούν να διαχωριστούν σε τακτικές κι έκτακτες.
Οι τακτικές αφορούν τον έλεγχο αύξησης και ανάπτυξης και τη διενέργεια του τακτικού εμβολιασμού (βλέπε παρακάτω). Αυτές θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον στις εξής ηλικίες: 1-2 εβδομάδων, 1 μήνα, 2 μηνών, 4 μηνών, 6 μηνών, 9 μηνών, 12 μηνών, 15 μηνών, 18 μηνών, 2 ετών, 2,5 ετών, 3 ετών κι έπειτα ανά έτος. Τακτικές είναι και οι επισκέψεις για συνταγογράφηση και συμπλήρωση πιστοποιητικών.
Επείγουσες επισκέψεις είναι αυτές που διενεργούνται για εξέταση λόγω εμπυρέτου, εμέτων ή διαρροιών, βήχα ή για οποιονδήποτε άλλο επείγοντα λόγο.
TeaMaria: Πώς μπορούν οι γονείς ή/και οι κηδεμόνες του παιδιού να βοηθήσουν το παιδί να μην φοβάται την επίσκεψη στον παιδίατρο;
κ. Ντζούνας: Τα περισσότερα παιδιά και κυρίως αυτά των 2-5 ετών φοβούνται μία επίσκεψη στον παιδίατρο. Οι γονείς συνήθως αγχώνονται και στην προσπάθεια τους να μην αγχώσουν το παιδί τού λένε ψέματα για τι θα ακολουθήσει στην επίσκεψη, οπότε στην πορεία χάνουν την εμπιστοσύνη τους.
Πριν από την επίσκεψη, το παιδί θα πρέπει να έχει ενημερωθεί για ποιο λόγο θα πάει στον παιδίατρο, π.χ. ότι θα κάνει εμβόλιο. Εάν ρωτήσει αν θα πονέσει δεν πρέπει να του πουν ψέματα, αλλά να του εξηγήσουν ότι είναι σαν ένα τσίμπημα κουνουπιού κι εάν αρχίσει να αντιδράει υπερβολικά πρέπει να του πουν ότι είναι φυσιολογικό να μην του αρέσει. Καλό επίσης θα είναι, να μην απειλούμε με την εικόνα του γιατρού, προκειμένου να φάει το παιδί κλπ, διότι τότε το άγχος και ο φόβος των παιδιών μεγεθύνεται.
Οι γονείς στις περιπτώσεις που τα παιδιά κλαίνε, φωνάζουν και αρνούνται να μπουν στο ιατρείο, νιώθουν αμηχανία και πιέζουν το παιδί προκειμένου να συνεργαστεί.
Θα πρέπει οι γονείς να κρατήσουν ήρεμα το παιδί πάνω τους χωρίς να το αναγκάζουν να ξαπλώσει στο κρεβάτι εξέτασης. Το παιδί θα νιώσει ασφάλεια με τους γονείς δίπλα του. Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να κρύβουν το δικό τους άγχος και κάθε φορά που το παιδί τους κοιτάζει να αντιδρούν φυσιολογικά, χωρίς να δείχνουν την αγωνία τους. Θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν το παιδί λέγοντας πόσο δυνατό και μεγάλο είναι.
Εάν οι αντιδράσεις του παιδιού είναι υπερβολικές και παρά τις προσπάθειες δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα, θα πρέπει οι γονείς να προσπαθούν στην καθημερινή τους ζωή να μην είναι οι ίδιοι πολύ αγχώδεις και υπερπροστατευτικοί. Αντίθετα, να ενθαρρύνουν και να δίνουν πρωτοβουλίες στο παιδί.
Σε όλα αυτά βέβαια έχει κι ο παιδίατρος τον τρόπο του.
TeaMaria: Τι περιλαμβάνει ένα ετήσιο πλήρες ιατρικό τσεκ απ;
κ. Ντζούνας: Αποτελείται από:
- τη λήψη ιστορικού,
- τη φυσική εξέταση, όπου συμπεριλαμβάνεται η αδρή οφθαλμολογική εξέταση,
- την εκτίμηση της αύξησης, με τη μέτρηση των σωματομετρικών παραμέτρων (βάρος, ύψος, ΒΜΙ, περίμετρος μέσης, περίμετρος κεφαλής) και τοποθέτηση τους στις ανάλογες καμπύλες,
- τη λήψη της αρτηριακής πίεσης (>3ετών ή νωρίτερα επί ενδείξεων),
- την εκτίμηση της ανάπτυξης (αδρή και λεπτή κινητικότητα, ομιλία, κοινωνικότητα),
- την αγωγή υγείας, όπου συζητούνται θέματα διατροφής, ασφάλειας κλπ
- και πιθανόν τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων επί ενδείξεων.
TeaMaria: Πώς αξιολογούμε ένα επείγον περιστατικό για να καλέσουμε τον παιδίατρο;
κ. Ντζούνας: Δυνητικά επείγοντα περιστατικά μπορεί να είναι πολλές καταστάσεις. Μερικές απ’ αυτές είναι:
- Εμπύρετο σε βρέφος μικρότερο των 3 μηνών
- Επεισόδιο απώλειας συνείδησης (όπως σπασμοί) ή μειωμένο επίπεδο συνείδησης.
- Κακή γενική κατάσταση ανάμεσα στα επεισόδια πυρετού στα παιδιά πάνω των 3 μηνών, ή εμπύρετο μετά το 3ο 24ωρο. (Διευκρινίζω ότι στα εμπύρετα ενημερώνουμε τον παιδίατρο).
- Αναπνευστική δυσχέρεια (ταχύπνοια, εισολκές μεσοπλευρίων, σφαγής, χρήση επικουρικών μυών, κυάνωση)
- Αναφυλακτικό σοκ (δύσπνοια, έμετοι, εξάνθημα).
- Έκθυση εξανθήματος
- Πολλαπλά επεισόδια εμέτων (>3) ή διαρροιών
- Σοβαρό Τραύμα ή πτώση.
- Κατάποση φαρμάκων, απορρυπαντικών, τσιγάρου κλπ
- κ.α
TeaMaria: Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν τα παιδιά;
κ. Ντζούνας: Οι τακτικοί εμβολιασμοί στην παιδική ηλικία είναι αρκετοί. Οι περισσότεροι, βέβαια, αφορούν σε επαναληπτικές δόσεις. Βάσει του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού για παιδιά κι Εφήβους του 2020, πρέπει να γίνεται εμβολιασμός έναντι:
- Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας
- Αιμοφίλου ινφλουέντζας τύπου β
- Ηπατίτιδας Α, Β
- Πνευμονιοκόκκου
- Μηνιγγιτιδοκόκκου Α,C,W, Y132 (υποχρεωτικά) και Β (τουλάχιστον οι ομάδες υψηλού κινδύνου, τα υπόλοιπα προαιρετικά)
- Ιλαράς, Ερυθράς, Παρωτίδας και ανεμοβλογιάς
- Ροταϊού (προαιρετικά)
- Γρίπης (τουλάχιστον οι ομάδες υψηλού κινδύνου)
- Ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων – καρκίνου τραχήλου
Προτιμώνται τα πολυδύναμα έναντι των μονοδύναμων εμβολίων (για ελαχιστοποίηση νυγμών κι επισκέψεων).
TeaMaria: Πώς γίνεται διάκριση ανάμεσα σε ένα κοινό κρυολόγημα και μία γρίπη;
κ. Ντζούνας: Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και οι δύο οντότητες αφορούν σε ιογενείς καταστάσεις. Δεν έκανε κρύο και κρύωσα, αλλά κόλλησα ένα κοινό κρυολόγημα, δηλαδή έναν απ’ τους ιούς (κυρίως ρινοϊοί και λιγότερο συχνά κάποιοι κορωνοϊοί, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, αδενοϊοί κ.α) που προκαλούν κοινό κρυολόγημα.
Η γρίπη επίσης προκαλείται κι αυτή από τους ιούς της γρίπης (Α και Β) με ένα φάσμα συμπτωμάτων (από πολύ ήπια ως πολύ σοβαρά).
Όσον αφορά στη συμπτωματολογία η γρίπη κάνει συνήθως υψηλούς πυρετούς (39-20οC), κεφαλαλγία αιφνίδιας έναρξης, μυαλγίες, εξάντληση κι έντονο βήχα ενώ λιγότερο συχνά προκαλεί καταρροή, φτέρνισμα και πονόλαιμο. Αντιθέτως, το κοινό κρυολόγημα προκαλεί κυρίως καταρροή, πονόλαιμο φτέρνισμα, ενώ όλα τα υπόλοιπα (πυρετός, μυαλγίες, κεφαλαλγίες και βήχας) είναι μικρότερης έντασης.
TeaMaria: Πότε κρίνονται απαραίτητα τα αντιβιοτικά φάρμακα;
κ. Ντζούνας: Τα αντιβιοτικά ή αλλιώς αντιμικροβιακά ή αντιβακτηριακά φάρμακα είναι για την καταπολέμηση μόνο των βακτηριακών λοιμώξεων. Δεν έχουν θέση σε ιογενείς λοιμώξεις γιατί πολύ απλά δεν δρουν, αντιθέτως “βοηθούν” στην ανάπτυξη πολυανθεκτικών στελεχών. Κάποιες φορές τα δίνουμε προφυλακτικά σε ιογενείς καταστάσεις σε άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό προκειμένου να προλάβουμε την ανάπτυξη κάποιας βακτηριακής λοίμωξης ή ως χημειοπροφύλαξη (π.χ. παιδιά με κυστεουρητηρική παλινδρόμηση).
Αυτό που πρέπει να μείνει είναι ότι δεν παίρνουμε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού, ούτε γιατί μας το πρότεινε κάποια φίλη ή γειτόνισσα, ούτε γιατί πήγα από μόνος μου στο φαρμακείο και μου έδωσε ο φαρμακοποιός αντιβίωση.
(Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στη σπατάλη αντιβιοτικών κι όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης).
TeaMaria: Πώς μπορεί να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό του παιδιού;
κ. Ντζούνας: Η απάντηση θα είναι λακωνική. Κυρίως με σωστή διατροφή (βλέπε εθνικό διατροφικό οδηγό), ύπνο και τακτική άσκηση.
Ερωτήσεις για την περίοδο του καλοκαιριού
TeaMaria: Θεωρείται βλαβερή για τα παιδιά η χρήση κλιματιστικού στο σπίτι;
κ. Ντζούνας: Όχι δεν είναι βλαβερή, αρκεί να γίνεται σωστά η χρήση του. Ο πιο σοβαρός κίνδυνος σε περίπτωση που δεν έχει γίνει σωστή συντήρηση του κλιματιστικού είναι η λεγόμενη «νόσος των λεγεωνάριων». Το μικρόβιο που την προκαλεί (Legionella) αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας από τα λιμνάζοντα νερά στο κλιματιστικό και μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως: πνευμονία, τοξική εγκεφαλοπάθεια, μυαλγίες ακόμα και θάνατο. Αν και προσβάλλει ενήλικες, μπορεί να προσβάλει σε μικρό ποσοστό βρέφη και παιδιά. Επιπλέον υπάρχει κίνδυνος για ραιβόκρανο σε περίπτωση που ο ψυχρός αέρας “χτυπά” απευθείας το παιδί. Τέλος, αν ο αέρας δεν ανανεώνεται τακτικά, η ατμόσφαιρα ξηραίνεται και είναι πιθανό το παιδί να εκδηλώσει συμπτώματα δύσπνοιας ή απόφραξης.
Το μωρό μπορεί να είναι στον ίδιο χώρο όπου λειτουργεί κλιματιστικό και μάλιστα μπορεί να υπάρχει κλιματιστικό ακόμα και στο δωμάτιο που αυτό κοιμάται. Ωστόσο πρέπει:
- Πριν μπει σε λειτουργία το κλιματιστικό, να έχει γίνει καλή συντήρηση κι αν η συσκευή είναι παλιάς τεχνολογίας, θα ήταν σκόπιμο να επενδύσετε σ’ ένα καινούργιο κλιματιστικό με καλύτερες προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας.
- Όταν γίνεται η αλλαγή φίλτρων από τον ειδικό, φροντίστε να ενημερωθείτε για τους τύπους τους και την προστασία που εξασφαλίζουν προτιμώντας τα φίλτρα υψηλής απόδοσης κι επιπλέον φροντίστε να πλένετε τακτικά τα φίλτρα.
- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία ώστε να μην ζεσταίνεστε αλλά ούτε να κρυώνετε. Λάβετε υπόψη ότι μόλις δροσίσει μέσα στο σπίτι ίσως χρειαστεί να χαμηλώσετε το κλιματιστικό. Ντύστε το παιδί σας, όπως ντύνεστε κι εσείς. Όταν όμως το κλιματιστικό είναι ανοικτό φορέστε του βαμβακερά ρουχαλάκια. Αν παραμένει ανοικτό και το βράδυ, σκεπάστε το παιδί σας με ένα σεντονάκι.
- Φροντίστε ο αέρας από το κλιματιστικό να μην «χτυπά» το μωρό ή το παιδί, ιδιαίτερα όταν κοιμάται, αλλά και μέσα στο αυτοκίνητο, που ο χώρος είναι περιορισμένος.
- Να κλείνετε το κλιματιστικό σε τακτά χρονικά διαστήματα και να ανοίγετε τα παράθυρο, ώστε να γίνεται συχνή ανανέωση του αέρα ή αφήστε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό, ώστε να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα.
- Να τινάζετε και να πλένετε τακτικά τα υφάσματα επιπλώσεων που κατακρατούν σκόνη, όπως ριχτάρια, κουρτίνες, καλύμματα, να ξεσκονίζετε τις ηλεκτρονικές συσκευές – γιατί κι αυτές έλκουν σκόνη – και να καθαρίζετε με υγρό πανί τις επιφάνειες του σπιτιού.
- Μην επιτρέπετε σε κανέναν να καπνίζει στους χώρους που εισέρχεται το μωρό ή το παιδί. (Όταν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, ο καπνός κάθεται πάνω στα υφάσματα επιπλώσεων).
Υπάρχουν βέβαια και κάποιες περιπτώσεις στις οποίες αντενδείκνυται (πρόωρα, ανοσοκατεσταλμένα κλπ). Θα πρέπει πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του παιδιάτρου.
TeaMaria: Υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα πρέπει τα παιδιά να εκτίθενται στον ήλιο (ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες);
κ. Ντζούνας: Ο ήλιος είναι βλαβερός για το δέρμα αν δεν εκτιθέμεθα τις σωστές ώρες. Όλοι κινδυνεύουν από ηλιακό έγκαυμα. Ειδικά τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς οι περισσότερες βλάβες στον ήλιο συμβαίνουν στην παιδική ηλικία. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει:
Ασφάλεια στον ήλιο για μωρά κάτω των 6 μηνών
- Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών καλό είναι να μην εκτίθενται καθόλου στο άμεσο ηλιακό φως.
- Μετακινήστε το μωρό σας στη σκιά κάτω από ένα δέντρο, ομπρέλα ή καροτσάκι. Ντύστε τα μωρά με ελαφρύ ρουχισμό που καλύπτει τα χέρια και τα πόδια και χρησιμοποιήστε καπέλα με γείσο που σκιάζουν το λαιμό για να αποτρέψετε το ηλιακό έγκαυμα.
- Όταν δεν υπάρχουν επαρκή ρούχα και σκιά, οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν μια ελάχιστη ποσότητα αντηλιακού με τουλάχιστον SPF 15 σε μικρές περιοχές, όπως το πρόσωπο και το πίσω μέρος των χεριών. Θυμηθείτε ότι χρειάζονται 30 λεπτά για να γίνει το αντηλιακό αποτελεσματικό.
- Εάν ένα βρέφος πάθει ηλιακό έγκαυμα, εφαρμόστε δροσερές κομπρέσες στην πληγείσα περιοχή.
Ασφάλεια στον ήλιο για παιδιά
- Μείνετε στη σκιά όποτε είναι δυνατόν και περιορίστε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες πριν τις 11 π.μ. και μετά τις 6 π.μ., πάντα με σωστό αντηλιακό.
- Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα ρούχα. Τα βαμβακερά είναι δροσερά και προστατευτικά.
- Προσπαθήστε να βρείτε ένα φαρδύ καπέλο που μπορεί να σκιάσει τα μάγουλα, το πηγούνι, τα αυτιά και το πίσω μέρος του λαιμού. Τα γυαλιά ηλίου με προστασία από την υπεριώδη προστασία (UV) είναι απαραίτητα.
- Εφαρμόστε αντηλιακό με SPF 15 ή μεγαλύτερο σε περιοχές του δέρματος του παιδιού σας που δεν καλύπτονται από ρούχα. Πριν από την εφαρμογή, ελέγξτε το αντηλιακό στην πλάτη του παιδιού σας για τυχόν αλλεργική αντίδραση. Απλώστε προσεκτικά γύρω από τα μάτια, αποφεύγοντας τα βλέφαρα. Εάν εμφανιστεί εξάνθημα, μιλήστε με τον παιδίατρό σας.
- Εφαρμόστε ξανά αντηλιακό κάθε δύο ώρες, ή μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση, ανάλογα βέβαια και με τις συστάσεις του αντηλιακού που χρησιμοποιείτε.
- Εάν το παιδί σας πάθει ηλιακό έγκαυμα που έχει ως αποτέλεσμα φουσκάλες, πόνο ή πυρετό, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.
Γενικότερα
- Οι καταστροφικές ακτίνες UV του ήλιου μπορούν να αντανακλαστούν από την άμμο, το νερό, το χιόνι ή το τσιμέντο, γι ‘αυτό προσέξτε ιδιαίτερα αυτές τις περιοχές.
- Οι περισσότερες από τις ακτίνες του ήλιου μπορούν να περάσουν μέσα από τα σύννεφα σε μια συννεφιασμένη μέρα, οπότε χρησιμοποιήστε αντηλιακό κάθε μέρα.
- Όταν επιλέγετε ένα αντηλιακό, αναζητήστε τις λέξεις “ευρέος φάσματος” στην ετικέτα – αυτό σημαίνει ότι το αντηλιακό προστατεύει τόσο από τις υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB) όσο και από τις υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA). Επιλέξτε αντηλιακό ανθεκτικό στο νερό και εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες ή μετά το κολύμπι, την εφίδρωση ή το στέγνωμα με πετσέτα.
- Βάλτε αντηλιακό 30 λεπτά πριν βγείτε σε εξωτερικούς χώρους.
- Τα αντηλιακά πρέπει να χρησιμοποιούνται για προστασία από τον ήλιο και όχι ως λόγος να παραμείνετε στον ήλιο περισσότερο.
TeaMaria: Τι κάνουμε σε περίπτωση ηλίασης και πώς θα το καταλάβουμε;
κ. Ντζούνας: Όπως είπαμε ο ήλιος είναι βλαβερός όταν ξεπερνάμε τα όρια και δεν χρησιμοποιούμε τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα (κατάλληλα ρούχα, καπέλο, γυαλιά, αντηλιακό). Το πιο εύκολο είναι να πάθουμε κάποιο ηλιακό έγκαυμα. Όπως και άλλα εγκαύματα, το ηλιακό έγκαυμα αφήνει το δέρμα κόκκινο, ζεστό και επώδυνο.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει έντονη ερυθρότητα δέρματος και κεφαλιού, γρήγορη αναπνοή, ταχυκαρδία, αδυναμία και ατονία, πονοκέφαλο, ζάλη και αίσθημα λιποθυμίας, ναυτία και τάση προς έμετο, πυρετό (38 – 39 ºC), φουσκάλες στο δέρμα, δηλαδή αυτό που λέμε ηλίαση.
Η ηλίαση ανάλογα με τα συμπτώματα μπορεί να είναι μέτρια, μεσαία ή βαριά. Έτσι, τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινούν από ελαφρύ πονοκέφαλο, αυξημένους παλμούς και αναπνοή και να επιδεινώνονται με αδυναμία, ναυτία και πυρετό.
Στη σοβαρή ηλίαση ο πυρετός μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 40 – 41ºC, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικές βλάβες. Ακόμα υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν διαταραχές στην ούρηση ή ακούσια αφόδευση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί το παιδί να κάνει σπασμούς ή να έχει παραισθήσεις.
Τα συμπτώματα της ηλίασης μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και αργότερα μέσα στη μέρα, όταν το παιδί θα έχει επιστρέψει στο σπίτι. Αν εντοπίσετε κάποιο από αυτά ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- Μεταφέρετε το παιδί σε σκιερό μέρος ή σε κάποιο δροσερό δωμάτιο.
- Βάλτε ένα βρεγμένο πανί στο κεφάλι και στον αυχένα και ανανεώστε συχνά τις κομπρέσες.
- Δώστε του σιγά – σιγά αρκετά δροσερά, αλλά όχι παγωμένα ροφήματα χωρίς ζάχαρη, κατά προτίμηση ισότονα. Μπορείτε να δώσετε και κάτι αλμυρό ταυτόχρονα για να αναπληρώσει το αλάτι που έχασε με τον ιδρώτα.
- Αφαιρέστε τα ρούχα ή φορέστε του κάτι φαρδύ και άνετο.
- Καλό είναι να μην είναι εντελώς ανάσκελα, αλλά σε ημικαθιστή θέση για να μειώνεται η πίεση στο κεφάλι.
- Εάν ο πυρετός δεν πέσει, μπορείτε να δώσετε κάποιο αντιπυρετικό φάρμακο.
- Αν παρατηρήσετε φουσκάλες στο δέρμα ή τα συμπτώματα δεν υποχωρούν για παραπάνω από μισή ώρα, καλέστε τον γιατρό σας ή μεταβείτε στο κοντινότερο ιατρικό κέντρο.
Γενικά, τα συμπτώματα της ηλίασης συνήθως διαρκούν 2 – 3 ημέρες, γι’ αυτό καλό είναι το παιδί να παραμείνει σε δροσερό μέρος, να κοιμάται καλά και να πίνει πολλά υγρά, ώστε να αναρρώσει πιο γρήγορα.
TeaMaria: Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών στη θάλασσα ή/ και την πισίνα;
κ. Ντζούνας: Κυρίως, μόνιμη επίβλεψη και δευτερευόντως χρήση σωσιβίου και φουσκωτών περιβραχιονίων (μπρατσάκια) γι’ αυτά που δεν ξέρουν μπάνιο.
Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να διαλέγουν αξιόπιστες δομές με πισίνες όπου τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ενώ αν πρόκειται για τις οικιακές πλαστικές πισίνες θα πρέπει αυτές να συμφωνούν με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές (CE κλπ).
Αλλά ποτέ δεν ξεχνούμε τη μόνιμη επίβλεψη. Λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να αποβούν μοιραία.
TeaMaria: Τι θα πρέπει να έχει κυρίως η τσάντα πρώτων βοηθειών στις διακοπές;
κ. Ντζούνας:
- Αντισταμινικό,
- αναλγητικά,
- οινόπνευμα,
- αμπούλες φυσιολογικού ορού,
- τσιρότα, αποστειρωμένες γάζες και επιδέσμους,
- αλοιφή για εγκαύματα
Και τέλος…
TeaMaria: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά σε περιόδους σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων υγείας (όπως αυτή που ζούμε τώρα με την πανδημία του νέου κορωνοϊού);
κ. Ντζούνας: Αυτή την ερώτηση καλύτερα να την απαντήσει κάποιος παιδοψυχολόγος – παιδοψυχίατρος. Από τη δικιά μου τη μεριά πρέπει να πω ότι πρέπει να εκτιμούμε γενικότερα την ηλικία των παιδιών και να τους λέμε την αλήθεια με τρόπο που θα μπορέσουν να την αντιληφθούν. Πρέπει να τονίζουμε τα θετικά της κάθε κατάστασης και μην μένουμε στα αρνητικά, ειδικά στο άγχος και στον πανικό.
1 Comment
[…] https://teamaria.gr/ston-paidiatro-sychnes-erotiseis-kai-erotiseis-gia-tin-kalokairini-periodo/ […]