15 49.0138 8.38624 4000 https://teamaria.gr 300 0
theme-sticky-logo-alt

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΣΑΝΤΑΣ

Στο παρόν άρθρο, έχουμε την την τιμή και τη χαρά, να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, ο παιδίατρος και υποψήφιος διδάκτωρ Παιδοπνευμολογίας, κύριος Ντζούνας Αλέξανδρος.

Ντζούνας Αλέξανδρος

Παιδίατρος

Υποψήφιος Διδάκτωρ Παιδοπνευμονολογίας

Διεύθυνση ιατρείου: Κύπρου & Αμφικτυόνων 5Γ, Λαμία

Τηλ. Επικοινωνία: 2231020730, 6997148383

https://www.facebook.com/ntzounaspaidiatros/

https://paidiatrosntzounas.blogspot.com/

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

TeaMaria: Πόσο πρέπει να ζυγίζει η σχολική τσάντα ανάλογα με το βάρος του παιδιού;

Η σχολική τσάντα δεν πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από το 10% του βάρους του παιδιού (δηλαδή, ένα παιδί 25 kg δεν πρέπει να φοράει τσάντα περισσότερο από 2,5 kg).

TeaMaria: Αν η σχολική τσάντα είναι βαριά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο παιδί; Τι γίνεται αν το παιδί αντιμετωπίζει ήδη ορθοπεδικό πρόβλημα;

Σύμφωνα τόσο με την Αμερικανική όσο και με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το υπερβάλλον βάρος σε μια σχολική τσάντα πλάτης είναι κυρίως προβλήματα με τη μέση και την πλάτη. Δευτερευόντως, μπορεί μακροπρόθεσμα να προκύψουν ανισοϋψείς ώμοι, κύφωση και η επονομαζόμενη λειτουργική σκολίωση εκ στάσεως. Αρκετά συνηθισμένα, εξάλλου, είναι και τα ενοχλήματα στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Τα προβλήματα αυτά οφείλονται στο ότι ο σκελετός των παιδιών τελεί υπό συνεχή ανάπτυξη. Το βάδισμα με μεγάλο βάρος στην πλάτη ασκεί τεράστιες πιέσεις στη σπονδυλική στήλη, τους μυς και τους συνδέσμους. Αν μάλιστα το παιδί συνηθίζει να κρεμάει την τσάντα μόνο από τον ένα ώμο, κινδυνεύει να παρουσιάσει ανομοιόμορφη ανάπτυξη στο σώμα του. Όλα αυτά τα προβλήματα προφανώς θα είναι πιο έντονα σε ένα παιδί με ήδη υπάρχον παιδοορθοπαιδικό πρόβλημα.

TeaMaria: Ποια σχολική τσάντα είναι η ιδανικότερη (μέγεθος αυτής, με λουριά, με ροδάκια, υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη, επένδυση, χωρίσματα, τσέπες);

Κατάλληλη τσάντα είναι αυτή που είναι προσαρμοσμένη στον σωματότυπο του παιδιού, στην ηλικία του, στην ανάπτυξη του και στις καθημερινές σχολικές υποχρεώσεις και ανάγκες του. Για παράδειγμα, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να μεταφέρουν ένα μικρό σακίδιο. Επίσης, η σχολική τσάντα θα πρέπει να διαθέτει έναν εύκαμπτο σκελετό και ιδανικά να δένει και στη μέση για να μοιράζεται το βάρος της, αντί να επιβαρύνει μόνο τους ώμους και τη σπονδυλική στήλη. Οπότε, τα λουριά που αναφέρετε είναι απαραίτητα και θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενα ανάλογα με το ύψος του παιδιού. Επιπλέον, όσον αφορά το υλικό κατασκευής προτιμούμε το ύφασμα συγκριτικά με τη δερματίνη γιατί το πρώτο είναι πιο ελαφρύ. Καλό είναι επίσης να έχει αρκετές τσέπες και χωρίσματα προκειμένου τα βαριά αντικείμενα να μπαίνουν κοντά στην πλάτη και τα πιο ελαφριά προς τα έξω.

Όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις και κατά πόσο καλύτερα εργονομικά φτιαγμένη είναι μια σχολική τσάντα πλάτης, είναι εντελώς διαφορετικά αν πάρουμε μια τσάντα με ροδάκια δεδομένου ότι δε μας απασχολεί τόσο το βάρος και η κατασκευή της. Αν και αυτό δεν είναι απόλυτο γιατί κάποιες φορές θα χρειαστεί να τη σηκώσει σε σκάλες κλπ. Αν θέλετε τη γνώμη μου σαφέστατα για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι καλύτερο να χρησιμοποιούν τροχήλατες τσάντες, δεδομένου ότι μεταφέρουν περισσότερα βιβλία.

TeaMaria: Πώς να σηκώσει και να φορέσει σωστά τη σχολική του τσάντα το παιδί;

Το ιδανικό είναι να του τη φορέσει κάποιος ενήλικας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει το παιδί να λυγίσει τα γόνατα του (όπως πρέπει να κάνει σε κάθε άρση βάρους), να τη σηκώσει ταυτόχρονα με το σώμα του και να τη φορέσει. Φορώντας τη πρέπει να μπει και στους δυο ώμους κι όχι μόνο στον έναν όπως συνηθίζεται. Επιπλέον, αν υπάρχει ζώνη πρέπει να δένεται για να μοιράζεται το βάρος.

TeaMaria: Επιπλέον συμβουλές στους γονείς ή/και κηδεμόνες;

Θα’ θελα να πω στους γονείς και κηδεμόνες, να κοιτάξουν και να κάνουν μια καλή κι έξυπνη αγορά. Δεν αρκεί μόνο να αρέσει στο παιδί. Επιπλέον, παίρνοντας υπόψη ότι το παιδί αναπτύσσεται συνεχώς δε γίνεται να βγάλει όλο το σχολείο με μία ή δύο τσάντες.

Ανακεφαλαιώνοντας εκτός από το βάρος της σχολικής τσάντας, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι γονείς και στα χαρακτηριστικά της. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Διαλέξτε μία τσάντα πλάτης, με φαρδείς, ενισχυμένους ιμάντες. Οι στενοί ιμάντες μπορεί να πιέζουν το δέρμα, προκαλώντας πόνο και εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος.

  • Φροντίστε η σχολική τσάντα να έχει δύο ιμάντες. Όσες έχουν έναν ιμάντα που φοριέται διαγώνια στο σώμα, δεν μπορούν να μοιράσουν ομοιόμορφα το βάρος στις δύο πλευρές του.

  • Βεβαιωθείτε ότι η τσάντα έχει ενισχυμένο σκελετό. Η ενισχυμένη πλάτη της προστατεύει την ράχη του παιδιού από τις οξείες γωνίες των αντικειμένων που μεταφέρει.

  • Βεβαιωθείτε ότι έχει ζώνη για τη μέση. Η πρόσδεση της τσάντας και στη μέση, κατανέμει το βάρος και στη λεκάνη.

  • Πρέπει να είναι ελαφριά.

  • Το κάτω μέρος της σταματά πάνω από τους γοφούς του παιδιού. Προσαρμόστε αναλόγως τους ιμάντες.

  • Το παιδί την μεταφέρει φορώντας και τους δύο ιμάντες στους ώμους του.

  • Τα σχολικά είδη είναι μοιρασμένα σε όλα τα τμήματα της τσάντας. Τα πιο βαριά πρέπει να τοποθετηθούν στην κεντρική θήκη της, που ακουμπά στην πλάτη του παιδιού.

  • Αν το βάρος που πρέπει να μεταφέρει το παιδί υπερβαίνει το 10% του σωματικού του βάρους, καλό είναι να επιλέξετε τσάντα με ρόδες. Να θυμάστε όμως ότι και αυτή πρέπει να τη σηκώσει για να την ανεβάσει, π.χ. από τη σκάλα. Επιπλέον, η χρήση της είναι δύσκολη όταν βρέχει ή χιονίζει.

  • Όπως και να έχει, πρέπει πριν την αγορά να δοκιμάσετε την τσάντα στο παιδί, ιδανικά με λίγο βάρος.

Κύριε Ντζούνα, σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και τις επιστημονικές, περιεκτικές και αναλυτικότατες απαντήσεις σας.

Share:
PREVIOUS POST
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
NEXT POST
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΣΑΝΤΑ

0 Comment

LEAVE A REPLY

Γεια σου! Αν θέλεις το κείμενο στείλε μου ένα μήνυμα στο hello@teamaria.gr :)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων