15 49.0138 8.38624 4000 https://teamaria.gr 300 0
theme-sticky-logo-alt

Κρίσεις πανικού

Στο παρόν άρθρο μάς μιλά και απαντά στις ερωτήσεις μας η εξαιρετική ψυχολόγος κ. Σκαρλάτου Μαρία. Την ευχαριστούμε για τη διάθεση του πολύτιμου χρόνου της!

Στοιχεία επικοινωνίας: Ι. Δροσοπούλου 5, Λαμία, Τηλ. 2231 046 812 και 6945 916 860, e-mail: maskarlatou@gmail.com

https://mariaskarlatou.gr/

https://www.facebook.com/Maria.Skarlatou.Psychologos/

 

  • Κρίση πανικού… Ποια συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού; Ποια είναι η διάρκεια της;

κ. Σκαρλάτου Μαρία: Η κρίση πανικού μοιάζει αλλά δεν ταυτίζεται με το άγχος. Το άγχος είναι ένα διάχυτο συναίσθημα πίεσης και δυσφορίας. Η κρίση πανικού δημιουργεί ξεκάθαρα φυσιολογικά συμπτώματα.

Κάθε άνθρωπος έχει την εμπειρία του πανικού με διαφορετικό τρόπο, αλλά οι περισσότεροι δηλώνουν ότι αισθάνονται έντονο φόβο που συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, δύσπνοια, μούδιασμα, εφίδρωση, ζαλάδα, τάση για έμετο, κ.α.

Η κάθε κρίση πανικού κρατάει περίπου μέχρι 20 λεπτά, τα οποία φαίνονται αιώνας. Άνθρωποι που υποφέρουν από κρίσεις πανικού αναφέρουν συμπτώματα όπως ξαφνικό σφίξιμο στο στήθος, αίσθηση πνιγμού, ότι δεν τους φτάνει ο αέρας που αναπνέουν, έντονη δυσφορία και  ένα συναίσθημα ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά.

Συχνά επισκέπτονται γιατρούς οι οποίοι τους διαβεβαιώνουν ότι έχουν γερή καρδιά, δεν υπάρχει κανένα οργανικό πρόβλημα. Όμως εξακολουθούν να βασανίζονται από αυτά τα συμπτώματα…

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, χωρίς συγκεκριμένη αιτία. Μπορεί να κάνετε τα ψώνια σας, να περπατάτε ήρεμα στο δρόμο, απότομα αισθάνεστε ένα σφίξιμο στο στήθος, την καρδιά σας να χτυπάει σαν τρελή, τα πόδια να “κόβονται”, ιδρώνετε, δυσκολεύεστε να πάρετε αναπνοή και πιστεύετε ότι αυτό είναι το τέλος.

Ο φόβος εκείνων των στιγμών είναι τόσο έντονος , που στη συνέχεια σκέφτεστε με αγωνία τι θα γίνει αν το ξαναπάθετε και μήπως είναι χειρότερα ή μοιραίο την τελευταία φορά. Η ζωή σας μπορεί να αλλάξει μετά από μία σειρά κρίσεων πανικού, γιατί αρχίζετε να αποφεύγετε καταστάσεις, πρόσωπα και μέρη τα οποία έχετε συνδέσει με τις κρίσεις πανικού.

  • Ποια είναι τα αίτιά της; Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες κάποιος να εκδηλώσει μια κρίση πανικού;

κ. Σκαρλάτου Μαρία: Επειδή οι κρίσεις εμφανίζονται ξαφνικά δεν υπάρχει πάντα ξεκάθαρο αίτιο. Συχνά όμως αν ψάξουμε το ιστορικό του ατόμου θα βρούμε στρεσογόνα γεγονότα ή αλλαγές στη ζωή του. Κι όταν μιλάμε για αλλαγές  δεν εννοούμε μόνο αρνητικές (αλλαγή εργασίας, τραυματικά γεγονότα κ.α.) αλλά και θετικές (όπως μετακόμιση σε καινούργια κατοικία, γάμος κ.α.). Επιπλέον, η ευπάθεια στο άγχος πιθανότατα έχει βιολογική βάση. Αν ένας γονιός έχει κρίσεις πανικού, το παιδί έχει έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει κρίση, από ένα παιδί του οποίου ο γονιός δεν παρουσίασε ποτέ κρίση.

  • Πώς επηρεάζουν οι κρίσεις πανικού την ποιότητα ζωής;

κ. Σκαρλάτου Μαρία: Επειδή οι κρίσεις είναι τρομακτικές το άτομο κάνει τα πάντα για να μην τις ξαναζήσει. Αρχίζει να αποφεύγει μέρη, πρόσωπα, καταστάσεις που θυμίζουν την κρίση. Για παράδειγμα, αν η κρίση πανικού συνέβη την πρώτη φορά σε λεωφορείο αποφεύγει να το χρησιμοποιήσει. Συνήθως αυτός ο φόβος επεκτείνεται και σε άλλες καταστάσεις, μπορεί στη συνέχεια να φοβάται και άλλα μέσα μεταφοράς. Οι άνθρωποι που υποφέρουν συχνά από κρίσεις πανικού βρίσκονται σε μια διαρκή υπερδιέγερση και σε εγρήγορση μήπως τους ξανασυμβεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι συχνά χάνουν τη χαρά της ζωής και ζουν με το φόβο ότι θα έχουν άλλη μια φοβερή κρίση πανικού.

  • Πώς αντιμετωπίζονται θεραπευτικά οι κρίσεις πανικού;

κ. Σκαρλάτου Μαρία: Αν και έχει βρεθεί ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να βοηθήσουν, ο καλύτερος τρόπος βοήθειας είναι η ψυχοθεραπεία κυρίως η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία. Πληθώρα έγκυρων επιστημονικών ερευνών δείχνει ότι τα ποσοστά των ανθρώπων που απαλλάχτηκαν από τα ενοχλητικά συμπτώματα των κρίσεων πανικού μέσω αυτής της θεραπείας είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με τη βελτίωση που είδαν άνθρωποι που έκαναν μόνο φαρμακοθεραπεία.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, τις απαντήσεις σας και τη βοήθεια σας γενικώς!

Προσωπική εμπειρία

Όταν βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης πανικού σίγουρα νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τη σταματήσουμε. Επιστρατεύοντας όλες μας τις δυνάμεις και εστιάζοντας στην αναπνοή μας, θα δούμε ότι τα πράγματα θα γίνουν αμέσως καλύτερα. Όταν οι ανάσες μας γίνονται κοφτές και γρήγορες το αίσθημα του πανικού εντείνεται. Όταν προσπαθήσουμε να επιβραδύνουμε τον ρυθμό εισπνοής και εκπνοής είναι σαν να λέμε στους παλμούς μας να πέσουν και το σώμα μας να χαλαρώσει. Μπορούμε να πάρουμε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας μέχρι το τέσσερα. Να κρατήσουμε την αναπνοή μας μετρώντας μέχρι το τέσσερα και να βγάλουμε τον αέρα αργά από το στόμα μετρώντας μέχρι το τέσσερα. Μπορούμε να κάνουμε τρεις με πέντε επαναλήψεις αυτής της άσκησης και θα διαπιστώσουμε ότι θα αισθανθούμε καλύτερα.

Ακόμα, κι ένα τηλέφωνο σε ένα ψύχραιμο άτομο εμπιστοσύνης βοηθά. Πόσο περισσότερο όταν ένα τέτοιο άτομο βρεθεί δίπλα μας εκείνη τη στιγμή. Φράσεις, όπως: “Μίλησέ μου.”, “Τι μπορώ να κάνω για σένα;”, “Είμαι εδώ για σένα”, “Πάρε μια ανάσα” μπορούν να βοηθήσουν πολύ!

Αν βέβαια οι κρίσεις πανικού είναι για συχνό φαινόμενο θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσουμε τη συμβουλή ειδικού.

 

 

 

Share:
PREVIOUS POST
Κινηματογράφος – Πρόταση, “Animal Behaviour”
NEXT POST
Ευγνωμοσύνη…

0 Comment

LEAVE A REPLY

Γεια σου! Αν θέλεις το κείμενο στείλε μου ένα μήνυμα στο hello@teamaria.gr :)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων