26 Οκτωβρίου, 2020
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟ
Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο παρόν άρθρο τον Ωτορινολαρυγγολόγο, Χειρουργό Κεφαλής και Τραχήλου, κύριο Κωσταρέλο Δημήτρη. Τον ευχαριστούμε για τη διάθεση του πολύτιμου χρόνου του.
https://www.orlkostarelos.com
https://www.facebook.com/orlkostarelos
Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον Ωτορινολαρυγγολόγο;
Επισκεπτόμαστε τον ΩΡΛ όταν έχουμε συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (από τη μύτη μέχρι τον λάρυγγα), την ανώτερη πεπτική οδό (στόμα, φάρυγγας) αλλά και προβλήματα στην ακοή και την ισορροπία. Τα συμπτώματα είναι πολλά και ποικίλα αλλά όλα σχεδόν απορρέουν από την περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου.
Ποιες είναι οι πιο συχνές αλλεργίες, ΩΡΛ παθήσεις;
Η πιο συνηθισμένη αλλεργική κατάσταση της ειδικότητάς μας είναι η αλλεργική ρινίτιδα. Η θεραπεία της αποτελείται κυρίως από χρήση αντισταμινικών φαρμάκων, κορτιζονούχων σπρέι και σε σοβαρές περιπτώσεις απευαισθητοποίηση έναντι συγκεκριμένων αλλεργιογόνων.
Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις που συναντάτε σε παιδιά;
Οι συχνότερες παθήσεις που συναντάμε σε παιδιά είναι η μέση ωτίτιδα, η αμυγδαλίτιδα, η αδενοειδίτιδα (κρεατάκια). Επίσης, πολλά ιογενή σύνδρομα έχουν εκδηλώσεις στην ΩΡΛ σφαίρα.
Ποια είναι η συμβουλή σας σχετικά με το θέμα της προφύλαξής μας από τον νέο κορωνοϊό;
Για τον γενικό πληθυσμό απαιτείται πρωτίστως διαρκής επαγρύπνηση για το θέμα αυτό, μιας και δεν έχει λήξει το πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, οι οδηγίες που δίνουμε είναι επιμελής υγιεινή χεριών και προσώπου, χρήση μάσκας, όπου απαιτείται και τήρηση των ασφαλών αποστάσεων μεταξύ μας.
ΑΥΤΙΑ
Πόσο ανησυχητικές είναι οι ωτίτιδες;
Στους περισσότερους ασθενείς οι ωτίτιδες αντιμετωπίζονται εύκολα και χωρίς επιπλοκές. Ωστόσο σε ευπαθείς ομάδες και φυσικά σε παιδιά, οι ωτίτιδες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πολύ γρήγορα ώστε να αποφεύγονται δυνητικά απειλητικές επιπλοκές όπως είναι η μηνιγγίτιδα. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο όρος ωτίτιδα είναι πολύ γενικός και ότι υπάρχουν πολλών ειδών ωτίτιδες με διαφορετική συμπεριφορά η κάθε μια. Για παράδειγμα, η εξωτερική ωτίτιδα είναι κατά βάση μια λοίμωξη του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου και αντιμετωπίζεται με τοπική θεραπεία, ενώ η μέση ωτίτιδα θεωρείται λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και χρειάζεται πιο συστηματική αντιμετώπιση.
Πού οφείλεται το βουητό στα αυτιά;
Στη μεγάλη πλειοψηφία οφείλεται σε κάποια πτώση της λειτουργίας του κοχλία αλλά και του ακουστικού νεύρου που μεταφέρει το ερέθισμα της ακοής (μαζί και της ισορροπίας) στα αντίστοιχα κέντρα του εγκεφάλου. Βέβαια, υπάρχουν και άλλα είδη βουητών, πιο σπάνια, που οφείλονται σε πιο σύνθετους παράγοντες και χρήζουν ειδικής διερεύνησης, όπως για παράδειγμα, αγγειακές παθήσεις.
Πώς πρέπει να καθαρίζουμε τα αυτιά μας;
Αρχικά το αυτί έχει σύστημα αυτοκαθαρισμού, οπότε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα. Αυτό που προτείνω στους ασθενείς μου, αφού εξετάσω τα ώτα τους, είναι η χρήση τρεχούμενου νερού με χαμηλή πίεση και στη θερμοκρασία σώματος στην περιοχή του έξω ακουστικού πόρου. Μετά, επιμένουμε να φύγει το νερό από τον πόρο με τη βοήθεια πετσέτας. Όλα αυτά, βέβαια, αφού ελεχθεί ο πόρος από ΩΡΛ και είναι ασφαλής για μια τέτοια διαδικασία. Επίσης, υπάρχουν σταγόνες που βοηθούν στον αυτοκαθαρισμό του αυτιού και φυσικά αποφύγετε τη χρήση μπατονετών μέσα στον ακουστικό πόρο!
ΜΥΤΗ
Είναι κάτι σοβαρό όταν η μύτη ματώνει συχνά;
Εξαρτάται από την εντόπιση της αιμορραγίας. Οι περισσότερες ρινορραγίες οφείλονται σε ρήξη εύθραυστων αγγείων στο μπροστινό τμήμα της μύτης. Αυτές αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα ακόμα και με πίεση στο μαλακό (χόνδρινο) τμήμα της μύτης. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί χημικός ή ηλεκτρικός καυτηριασμός του αγγείου αυτού.
Ωστόσο, υπάρχουν και ρινορραγίες που συναντάμε κυρίως σε γηραιότερα άτομα ή άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, που οφείλονται σε ρήξη μεγαλύτερων αγγείων, βαθύτερα στη μύτη. Εκεί απαιτείται άμεσος επιπωματισμός (μπλοκάρισμα) του αγγείου διότι μπορεί να χαθεί μεγάλη ποσότητα αίματος.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για όσα άτομα πάσχουν από διαταραχές πήξης, π.χ. έλλειψη παραγόντων πήξης (αιμορροφιλία). Εκεί η αντιμετώπιση των αιμορραγιών είναι πιο πολύπλοκη.
Πού μπορεί να οφείλεται η δυσκολία αναπνοής από τη μύτη;
Οι κύριες αιτίες δυσχέρειας ρινικής αναπνοής είναι η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και τέλος, στα παιδιά κυρίως, η υπερτοφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια).
Πόσο επικίνδυνα είναι τα “κρεατάκια”;
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) αποτελούν ένα πρώιμο αμυντικό φραγμό και αποτελούν κομμάτι του φυσιολογικού λεμφικού ιστού του ρινοφάρυγγα (οπίσθιο τμήμα της μύτης). Στα παιδιά, λόγω των λοιμώξεων της προσχολικής και σχολικής ηλικίας, τα κρεατάκια πάντα υπερτρέφονται ως έναν βαθμό που δεν προκαλούν προβλήματα. Ωστόσο, όταν η υπερτροφία αυτή είναι πολύ μεγάλη τότε μπορεί να έχουμε επαναλαμβανόμενα επεισόδια μέσης ωτίτιδας αλλά και αναπνευστική δυσχέρεια που συνοδεύεται με στοματική αναπνοή.
Πόσο επικίνδυνη είναι η κατάχρηση των ρινικών σπρέι?
Υπάρχουν διαφόρων ειδών σπρέι τα οποία επιτελούν και διαφορετικούς ρόλους. Τα αποσυμφορητικά σπρέι που περιέχουν αγγειοσυσπαστικά όπως π.χ. το Ronal, Otrivin, κ.α. ενδείκνυνται μόνο για περιορισμένη χρήση διότι η κατάχρησή τους μπορεί να επιφέρει έως και καταστρεπτικές συνέπειες για τον ρινικό βλεννογόνο. Έχει αποδειχθεί ότι η κατάχρηση των αποσυμφορητικών σπρέι προκαλεί εξάρτηση στον ρινικό βλεννογόννο και χειροτέρευση των συμπτωμάτων μετά από διακοπή.
Τα σπρέι που περιέχουν κορτικοστεροειδές είναι ασφαλή για παρατατεμένη χρήση έως και 3 μήνες, αν δεν υπάρχουν αντενδείξεις στη χορήγησή τους.
Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε σπρέι πρέπει να χρησιμοποιείται για όσο διάστημα συμβουλεύει ο ΩΡΛ ιατρός.
0 Comment